BVF ser store svakheter med den Interkommunale kystsoneplanen

Den ene er at kystsoneplanen som nå er til høring i realiteten ikke er en plan for store deler av sjøarealene i Hamarøy, nemlig de tre områdene som er markert i rødt i plankartet. Sjøarealene som er tatt ut av planarbeidet sammenfaller i stor grad med det arealet som Nordlaks ønsker omregulert til akvakultur og lokasjon for den flyttbare Havfarm 2. Kystsoneplanen tar altså ikke stilling til bruken av disse arealene, til tross for at dette er det største og mest inngripende tiltaket inngrepet i det aktuelle kystområdet. Utelatelse av Havfarm 2-planene og de konsekvensutredninger som er gjort av tiltakshaver Nordlaks (på vegne av kommunen) lager et stort hull i alle fem hovedmålene. Dersom områderegulering av «det røde arealet» til Havfarm 2 ikke blir vedtatt, har man ingen «plan b» for hva bruken av dette området skal være. For at Kystsoneplanen skal ha legitimitet må all informasjon om og fra Havfarm 2-prosjektet inkluderes og tas med i planens helhetlige vurderinger. Det samme gjelder Havforskningsinstituttets karlegging våren/sommeren 2021 av flere av fjordsystemene som inngår i Kystsoneplanen. Deretter må en ny helhetlig vurdering om bærekraftig forvaltning og -utvikling gjøres.

Den andre betydelige mangelen er at Kystsoneplanen i praksis ignorerer korallforekomster og gjør ingen vurderinger av hvordan den samlede konsekvensen for alle eksisterende og planlagte nyetableringer innen oppdrettsnæringen vil påvirke det marine økosystemet generelt, og korallene spesielt. Nordlaks bekrefter betydelige korallfunn uten at de vil gi detaljerte opplysninger utover at noen av dem rødlistede. Vi antar at dette handler om koraller som Norge har et særlig forvaltningsansvar for. Asplan viaks konsekvensutredning nevner koraller kun to ganger i det 137-siders lange dokumentet. Det står «Potensial for dypvannskoraller langs bergveggen» to steder. Dette har muligens sammenheng med at kystsoneplanprosessen ikke har hatt tilgang eller aktivt hentet informasjon fra de to andre utredningsprosessene som dokumenterer korallforekomster.

Derfor foreslår vi
– at bruksformål for det aktuelle røde området i kystsoneplanen fastsettes tilsvarende Hamarøy kommunes gamle arealplan, dersom områderegulering for akvakultur ikke blir vedtatt.
– At det det inkluderes et eget punkt som beskriver korallforekomster, og som drøfter hvordan de tre kommunene kan ivareta sitt og Norges verneansvar for visse typer koraller.
– en utsettelse av kommunal behandling av den foreliggende Kystsoneplanen inntil de to planene er integrert.

Les hele høringsuttalelsen fra BVF her.